VER_HF
Всеукраїнський екологічний рух * Всеукраїнський екологічний рух * Всеукраїнський екологічний рух
Меню сайту


Форма входу



Сайти ХФ

Часопис Промінь Просвіти

 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ



Пошук


Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Архів записів


Організації ХФ


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


· RSS16.04.2024, 17:54
Головна » 2013 » Жовтень » 4 » Звернення від "Зеленого фронту"
Звернення від "Зеленого фронту"
17:23

Кабінету Міністрів України

Генеральній прокуратурі України

 

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ГО «ЗЕЛЕНИЙ ФРОНТ»

Щодо незаконного зонування 
природних заповідників України

Звертаємо Вашу увагу, що на території України вже тривалий час діє протизаконне зонування територій природних заповідників. Зонування природних заповідників не передбачається ст. 16 Закону України «Про природно-заповідний фонд України». Зонування, згідно ст. 18 даного закону, здійснюється лише у випадку біосферних заповідників. Поряд з цим низка наших природних заповідників«Медобори», «Єланецький степ» та «Хомутовський степ» (філія Українського степового заповідника), були офіційно зоновані. Підставою для цього стала низка документів. У випадку «Хомутовського степу» це Проект організації Українського степового заповідника, розроблений в 2009 р. та затверджений наказом Мінекології. У випадку заповідника «Єланецький степ» це Проект організації природного заповідника «Єланецький степ», також затверджений наказом Мінприроди. В випадку заповідника «Медобори» таке протиправне зонування затверджене науково-технічною радою заповідника в 1998 р.

Окрім того, офіційне але протизаконне зонування території, ймовірно, існує також в заповідниках «Михайлівська цілина» та філії Луганського природного заповідника «Стрільцівський степ».

Зауважимо, що описуване зонування сьогодні дозволяє директорам вказаних заповідників фактично перетворювати їх на об’єкти господарської діяльності, проводячи випас, сінокосіння, рубки деревини та ін. Так на території «Єланецького степу» згідно цього «зонування» 52.1 га території заповідного степу фактично знаходиться під т.з. «режимом прямого природокористування». На практиці це означає, що території заповідника заготівляється сіно (до 20000кг в рік). На території «Хомутовського степу» з площі 147 га коситься і необернено вилучається щорічно до 97 т. сіна. На території заповідника «Медобори» зони так званого «невеликого лісогосподарського втручання» та «інтенсивного лісогосподарського втручання» становлять 45 та 40% площі заповідника відповідно. Це призводить до того що заповідник проводить тут режим який нічим не відрізняється від режиму звичайного лісгоспу України.

Зважаючи на це просимо Вас відновити законність та зобов’язати Мінприроди відмінити відповідні проекти організації території чи їх розділи присвячені зонуванню, а також скасувати рішення науково-технічної ради природного заповідника "Медобори», щодо зонування його території. На нашу думку, ситуація з зонуванням природних заповідників має ознаки корисливого злочину, пов’язаного з незаконною зміною цільового призначення земель природно-заповідного фонду, яка призвела до незаконного збагачення певних осіб, проведення незаконної, на нашу думку, господарчої діяльності, нанесення колосальних збитків державі (як власникові природно-заповідного фонду), знищенню природних об’єктів. Стаття 16 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» чітко вимагає: «На території природних заповідників забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню заповідника, порушує природний розвиток процесів та явищ або створює загрозу шкідливого впливу на його природні комплекси та об'єкти».

За дорученням Координаційної Ради ГО «Зелений фронт»,

Т.в.о. голови ГО «Зелений фронт»                                    Олег Перегон, 04.10.2013

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 1825 | Додав: mech | Теги: | Рейтинг: / |
Всього коментарів: 0

Хостинг від uCoz