VER_HF
Всеукраїнський екологічний рух * Всеукраїнський екологічний рух * Всеукраїнський екологічний рух
Меню сайту


Форма входу



Сайти ХФ

Часопис Промінь Просвіти

 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ



Пошук


Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Архів записів


Організації ХФ


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


· RSS20.04.2024, 04:09
Головна » 2015 » Травень » 26 » УЕА "Зелений Світ" та "Хортицький форум" ініціюють кроки для досягнення громадянського миру на Донбасі
УЕА "Зелений Світ" та "Хортицький форум" ініціюють кроки для досягнення громадянського миру на Донбасі
20:05
Анонси

УЕА "Зелений Світ" та "Хортицький форум" ініціюють кроки для досягнення громадянського миру на Донбасі

26.05.2015
автор: Сергій Федоринчик, УЕА

Конфлікт на Донбасі навіть в умовах перемир’я це щодня в середньому один-двоє вбитих з українського боку, три-чотири поранених, і 5-7 мільйонів долярів витрат на війну також щоденно.

Чим далі, нам буде ставати все важче і важче, насамперед економічно. І інтереси суспільної екобезпеки, якими завжди переймалася і буде перейматися екологічна громадськість, ставатимуть все менш важливими для політичної еліти та Уряду України.

Не варто дорікати Президенту Порошенку, Верховній Раді та Кабміну за неспроможність припинити війну. Ситуація визначена переважно стосунками США та ЄС з Кремлем, оскільки вони не хочуть воювати за Україну з ядерною державою Росією. Вони будуть допомагати Україні санкціями проти Росії, кредитами, пільгами, квотами, інструкторами для навчання, військовим обладнанням, можливо навіть деякою зброєю. Але воювати категорично не хочуть, і змінять цю позицію лише за якихось надзвичайних подій.

А через те настає великий іспит для усіх громадських організацій України - чи є у нас достатньо розуму, і чи допоможе він нам ПОСТУПОВО (за пару років) порозумітися з обивателями в зоні ДНР-ЛНР настільки, щоб ця війна стала для них чужою та непотрібною? Гірка правда полягає в тому, що нині навіть на повернутих територіях Донбасу майже половина населення має погляди, недружні до України.

Або сформулюємо інакше: Чи зможе більшість населення (80%) України через нас поступово ПЕРЕКОНАТИ донбаську меншість (біля 20% населення України), що ми можемо мирно та взаємовигідно співіснувати і співпрацювати в одній європейській державі? І що наше взаємне порозуміння для нас є важливішим, ніж позиція Росії, США, ЄС тощо?

Багато хто з нас неодноразово дозволяв собі горду самоназву "громадянське суспільство", багато хто вважав доказом його існування ЄвроМайдан.

Насправді послідовна наукова позиція заперечує можливість існування повноцінного "громадянського суспільства" (cyvil society) без його соціальної бази - "середнього класа’ (middle class). А спільного у майданізма з "громадянським суспільством" є тільки спроможність до самоорганізації знизу, а по суті Майдан є контрсистемним явищем до всієї політичної системи, в тому числі до всіх політичних партій - і при владі, і в опозиції.

Бо майже всі українські партії обслуговують потреби олігархату. В той час як у західних країнах політичні партії органічно входять до "громадянського суспільства" і є провідниками та здійснювачами спектра політичних очікувань та потреб "середнього класу". В країнах, де "середній клас" та "громадянське суспільство" реально існують, майдани не потрібні.

Якби в Україні було реальне "громадянське суспільство", тисячами ниток повязане з рештою суспільства, то не сталося б масових помилок мільйонів громадян у Криму та на Донбасі, з ентузіастичними походами на нелегітимні референдуми.

Але для свідомої і не зарозумілої громадськості не все втрачено і зараз.

Всеукраїнський екорух "Хортицький Форум" та Українська екологічна асоціація "Зелений світ" готують конфереренцію "Як досягти громадянського миру на Донбасі?" (Запоріжжя, кінець червня). Передбачається спілкування між екологістами та людьми з зони ДНР-ЛНР, які хочуть миру: лікарями, вчителями, лідерами громадських організацій, профспілковими активістами, священниками різних конфесій, дрібними підприємцями, депутатами місцевих Рад, чиновниками на пенсії тощо.

Якщо Ви маєте знайомих на тих теренах, які зацікавлені в мирі і можуть посильно і обережно пропагувати його хоча б у бесідах зі своїм близьким оточенням - дайте знати. Якщо Ваша організація розуміє необіхідність "народної дипломатії", готова посильно долучитися до кропіткої та довгої роботи досягнення порозуміння, і має власне бачення, як це робити краще - звертайтеся, співпрацюватимемо для наближення миру.

Сергій Федоринчик,
керівник інфоцентру УЕА "Зелений світ"

fedoryn AT gmail.com

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 1347 | Додав: mech | Теги: | Рейтинг: / |
Всього коментарів: 0

Хостинг від uCoz